Grönsaksgratäng med fetaost och honungsmarinerad fläskytterfile

 
För ett par dagar sen provade jag att göra en grönsaksgratäng med feta som tillbehör till min fläskytterfile istället för potatis eller ris. Nu är det dags att träna inför sommaren så dett är ett perfekt tillbehör för att dra ner på kolhydraterna.
 
 
Du behöver:
Grönsaksgratängen:
1 aubergine
1 squash
2 vitlöksklyftor
smör
2 tsk torkad oregano
2 tsk torkad basilika
salt och svartpeppar
300 g fetaost
3 ägg
1 dl grädde
 
 
Fläskytterfile:
1 fläskytterfile
honung
salt
vitpeppar
 
 
Gör så här:
Börja med att sätt ugnen på 200 grader. Skala aubergine och squash och skär sedan i tunna skivor. Skala sedan vitlök och finhacka den. Fördela ett lager aubergine i botten av en smord form med avtagbar kant. Strö över lite vitlök, oregano, basilika, salt och peppar, smula sedan 1/3 av fetaosten över. Lägg på ett lager med squash över osten och toppa med samma ingredienser så att processen återupprepas till ingredienserna är slut, avsluta med ett lager fetaost på toppen. Blanda ägg och grädde i en skål och häll över gratängen. Gratinera i ugn ca 20 minuter, men håll lite koll, gratängen ska ut då grönsakerna är mjuka. Låt gratängen svalna en stund innan du skär upp den i bitar.
 
Putsa fläskytterfilen och krydda den med salt och vitpeppar. Bryn den i en stekpanna och lägg sedan över fileen  i en ugnsfast form. Sätt i en köttermometer, ringla sedan över hunung över köttet. Ställ in det i ungen på 200 grader bredvid gratängen och ha köttet inne till det uppnår en innertemperatur på 68 grader. Ta då ut köttet och låt det vila 10 min i folie, skär sedan upp det.
 
Tips: 
För en extra brytning mot honungen klippte jag bacon i mindre bitar och låter det steka i pannan till det blir knaperstekt. låt det rinna av på en tallrik med papper och häll sedan över köttet.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback