Hallon och melon smoothie

 
 
Du behöver:
1/2 dl hallon
3 skivor honungsmelon
3 dl naturell yogurt
 
Gör så här:
Skär bort skalet från melonen och skär den i mindre bitar. Mixa sedan melonen tillsammans med hallon och yougurt. Servera!
 
 
 
 
 

Creme fraiche fisk

creme fraiche fisk har min mamma gjort så många gånger till mig och det är så gott och det bästa av allt, det är så lätt att göra!
 
Du behöver:
En torskfile 
En fiskbuljong
Salt
2 dl creme fraiche
3 dl grädde
 
Gör så här:
Lägg torskfilen i en större kastrull, salta fisken och smula över en buljongtärning. Kicka ut chrem fraiche och häll på grädden. Låt koka på svag värme i ca 30 minuter.
 
Tips:
Till detta brukar jag servera potatis men den här gången valde jag att göra en bovetesallad för att få ett nyttigare alternativ.
 
 
 
 

Hallon och banansmoothie med bananbitar

Ibland brukar jag tycka att det kan vara kul att få lite tuggmotstånd då man ska ta en smoothie på morgonen eller på kvällen, då brukar jag göra så här!
 
 
Du behöver:
1/2 dl hallon
1 banan
3 dl naturell yogurt
 
 
Gör så här:
Blanda hallon, yougurt och en halv banan i en mixer och mixa sönder frukt och bär ordentligt. Häll upp blandningen i ett glas, ta sedan den andra hälften av bananen och skiva över på toppen!
 
 
 
 

Schackrutor

Som ni vet tycker jag ju om att baka småkakor, dom är små söa och goda! Schackrutor är någonting som min mormor bakade när jag växte upp och jag minns att dom var så goda. Så jag var tvungen att prova själv, detta recept ger ca 25 stycken och här har ni resultatet..
 
 
Du behöver:
1,5 dl socker
5 dl mjöl
200 gram smör
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
 
Gör så här:
Blanda ihop smör, socker och mjöl. Dela sedan upp degen i två delar och tillsätt vaniljsocker i den ena och kakao i den andra. Rulla sedan ut två jämna rullar utav varje det. Lägg en vit och en brun rulle bredvid varandra och sedan de andra två uppe på så det bildar ett rutmönster. Skär ca 1 cm tjocka skivor och lägg dom på en plåt. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i 10 minuter.
 
 
 
 
 
 
 
 

Nyttigt hamburgebröd

Det här är pefekt att unna sig på helgen om man är sugen på någonting gott. Eftersom man vill vara lite extra nyttig nu efter julen provade jag att göra ett LCHF bröd till mina kycklinghamburgare och det blev toppen!
 
 
 
 
Till fyra bröd behöver du:
1 tsk bakpulver
1 dl mandelmjöl
2 msk fullkornsdinkelmjöl
0,75 msk fiberhusk
2 ägg
2 dl riven ost
sesamfrön
 
Gör så här:
Blanda ihop bakpulver, mandelmjöl, fullkornsdinkelmjöl och fiberhusk. Rör sedan ner ägg och ost och låt svälla en stund. Klicka sedan ut och forma till runda bröd på en bakplåtsklädd plåt, strö lver sesamfrön. Grädda sedan på 225 grader i 10 minuter. När bröden svalnat något skär du dom på mitten och lägger sedan i valfri hamburgare med valfria tillbehör, ät, njut och känn dig nyttig!
 
Jag valde kycklinghamburgare och fyllde den med salladskål, rödlök, gurka, champinjoner, tomat, ruccola samt en hemmagjord dressing på vitlök och creme fraiche
 
Tips:
Lägg din hamburgerdressing närmast brödet, då blir det mer saftigt och du slipper den torra känslan. 
 
 
 
 
 

Melondrink

Det här är någonting som är underbart gott och dricka på sommaren då det är riktigt varmt ute, det är kallt och svalkande och du kan till och med bjuda dina barn! Till detta recept använde jag honungsmelon och du kan säkert använda vilken sorts melon du vill och jag tror vissa meloner smakar mer än andra. Honungsmelonen gav en svag melon smak
 
 
 
Du behöver:
en halv honungsmelon
is
 
Gör så här:
Lägg isen i en mixer och mixa sönder den ordentligt, lägg sedan i melonen som du skurit i mindre bitar och mixa ihop allting ordentligt. Häll upp i glas och servera.
 

Banan och apelsinsmoothie

 
Du behöver: 
3dl naturell yogurt
1/2 dl apelsinjuice
1 banan
 
Gör så här:
mixa alla ingredienser och häll sedan upp i glas.
 
Tips:
Jag hällde i linfrön och lät dom mixa med allting annat, linfrön är bra för magen!
 
 
 
 
 
 
 

Pastagratäng med kassler och champinjoner

Det här är en rätt jag gjort flertal gånger och den är jätte enkelt och den sköter sig själv. Det blir mat åt många och sen är det bra att den tar lite tid de dagar man har mycket att göra
 
 
Du behöver:
500 gram kassler
400 gram tagliatelle
två burkar skivade champinjoner
två påsar hollandaisesås
 
Gör så här:
Koka tagliatellen enligt beskrivning på förpackningen, lägg sedan pastan i en ungsfast form. Tärna kasslern i mindre bitar och lägg på pastan, häll sedan över champinjonerna. Rör om allting ordentligt så det blandas. Slå sedan över hollandaisesås, ställ in allting på 225 grader i ca 20 minuter. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Cake pops med ballerina kladdkaka

I helgen provade jag att göra nya cake pops, det var kul att göra, fina att kolla på och väldigt goda. Den här gången provade jag att göra receptet med ballerina kladdkaka och dom blev nästan stråt vassare. har ni inte provat detta är det ett måste till nästa fredagsmys!
 
 
Du behöver:
2 paket Ballerina kladdkaka
100 g philadelphiaost
200 g marabou mjölkchoklad
kokos
Grillpinnar
 
Gör så här:
Häll alla kexen i en mixer och mixa ordentligt tills det bara är smulor kvar. Tillsätt philadelpiaosten, tillsätt lite i taget och blanda ordentligt. Det ska bli en mjuk smet som ska kunna rullas till bollar. Rulla sedan degen till bollar och ställ sedan kallt 1 timme i kylskåpet. Ta fram en bakbunke och häll i strösocker, detta för att sen kunna sticka ner dina färdiga cake pops så dom kan kylas stående. Smält chokladen över vattenbad, ta ut bollarna ut kylskåpet och ta fram grillpinnarna. Doppa pinnen i lite smält choklad och tryck in den i chokladbollen. Doppa sedan hela bollen i choklad och sedan i kokos. Tryck ner pinnen i sockret så det står stabild ställ dom sedan kallt. När dina cake pops stelnat ordentligt lägger du dom med själva bollen nedåt i fina formar.
 
Tips:
För att göra dessa lite anorlunda än mina förra cake pops valde jag att köpa små söta formar att lägga dom i, samt rulla dom helt i kokos.
 
 
 

Hallon, blåbär och banan smoothie

 
 
Du behöver: 
1/2 dl hallon
1/2 dl blåbär
3dl naturell yogurt
 
Gör så här:
Mixa yogurt och hallon tillsammans med blåbär. Mixa till alla bär mixats sönder ordentligt, häll upp i glas. 
 

Cake pops med ballerina

Förra helgen provade jag att göra cake pops för första gången. Ett kul tillbehör att bjuda på till fikat och med ballerinakakor blev dom jätte goda, här kommer receptet!
 
 
Du behöver:
2 paket Ballerina kakor
100 g philadelphiaost
200 g mörk marabou choklad
Grillpinnar
 
Gör så här:
Häll alla kexen i en mixer och mixa ordentligt tills det bara är smulor kvar. Tillsätt philadelpjiaosten, tillsätt lite i taget och blanda ordentligt. Det ska bli en mjuk smet som ska kunna rullas till bollar. Rulla sedan degen till bollar och ställ sedan kallt 1 timme i kylskåpet. Ta fram en bakbunke och häll i strösocker, detta för att sen kunna sticka ner dina färdiga cake pops så dom kan kylas stående. Smält chokladen över vattenbad, ta ut bollarna ut kylskåpet och ta fram grillpinnarna. Doppa pinnen i lite smält choklad och tryck in den i chokladbollen. Doppa sedan hela bollen i choklad och dekorera med valfritt strössel eller kokos. Ställ dom sedan kallt.
 
Tips:
Jag dekorerade mina Cake pops med olika sorters strössel tros samma innehåll, då blir dom fina att titta på. Även tog jag fram mina cake pops ett stund innan servering, när dom blir rumsvarma blir dom lite kletiga i mitten och blir desto godare.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kiwi och blåbärssmoothie

 
Du behöver:
2 kiwi
3dl naturell yogurt
1/2 dl blåbär
krossade linfrön
 
Gör så här:
Gröp ut kiwin och mixa det tillsammans med blåbär, linfrön och naturell yougurt. Häll upp i glas och dekorera med frukt för en lyxigare känsla. 
 

Thailändsk kycklingfilé med bulgur

Det här var helt nytt för mig, men jag tänkte att jag ändå ville prova och oj vad gott det blev. Detta recept går snabbt att tillaga och är enkelt att göra till många.
 
 
Du behöver:
4 kycklingfiléer
Salt 
Svartpeppar 
2 purjolök 
1 röd paprika 
1 gul paprika
2 vitlöksklyftor 
½ tsk sambal oelek 
Smör 
1 köttbuljong 
två burkar kokosmjölk 
1 dl cashewnötter
 
Gör så här:
Strimla kycklingfileen, dela även purjolöken och paprikorna. Stek kycklingen i smör och krydda med salt och peppar. Låt paprikan och purjolöken fräsa i en panna med smör i ett par minuter till de blir mjuka, pressa även på vitlöken över grönsakerna. Blanda sedan kycklingen med grönsakerna och krydda med sambal oelek, salt peppar och buljong. Slå över kokosmjölken och låt allting koka i 15 min. Koka bulgur efter instruktioner på förpackningen. Strö över cashewmötter innan servering.
 
 
 
 

Grönsaksgratäng med fetaost och honungsmarinerad fläskytterfile

 
För ett par dagar sen provade jag att göra en grönsaksgratäng med feta som tillbehör till min fläskytterfile istället för potatis eller ris. Nu är det dags att träna inför sommaren så dett är ett perfekt tillbehör för att dra ner på kolhydraterna.
 
 
Du behöver:
Grönsaksgratängen:
1 aubergine
1 squash
2 vitlöksklyftor
smör
2 tsk torkad oregano
2 tsk torkad basilika
salt och svartpeppar
300 g fetaost
3 ägg
1 dl grädde
 
 
Fläskytterfile:
1 fläskytterfile
honung
salt
vitpeppar
 
 
Gör så här:
Börja med att sätt ugnen på 200 grader. Skala aubergine och squash och skär sedan i tunna skivor. Skala sedan vitlök och finhacka den. Fördela ett lager aubergine i botten av en smord form med avtagbar kant. Strö över lite vitlök, oregano, basilika, salt och peppar, smula sedan 1/3 av fetaosten över. Lägg på ett lager med squash över osten och toppa med samma ingredienser så att processen återupprepas till ingredienserna är slut, avsluta med ett lager fetaost på toppen. Blanda ägg och grädde i en skål och häll över gratängen. Gratinera i ugn ca 20 minuter, men håll lite koll, gratängen ska ut då grönsakerna är mjuka. Låt gratängen svalna en stund innan du skär upp den i bitar.
 
Putsa fläskytterfilen och krydda den med salt och vitpeppar. Bryn den i en stekpanna och lägg sedan över fileen  i en ugnsfast form. Sätt i en köttermometer, ringla sedan över hunung över köttet. Ställ in det i ungen på 200 grader bredvid gratängen och ha köttet inne till det uppnår en innertemperatur på 68 grader. Ta då ut köttet och låt det vila 10 min i folie, skär sedan upp det.
 
Tips: 
För en extra brytning mot honungen klippte jag bacon i mindre bitar och låter det steka i pannan till det blir knaperstekt. låt det rinna av på en tallrik med papper och häll sedan över köttet.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Blåbär och banan smoothie

 
 
 
Du behöver: 
3dl naturell yogurt
1 banan
1/2 dl blåbär
 
Gör så här:
Dela bananen i mindre bitar och lägg i en mixer, häll på blåbär och naturell yogurt och mixa allting ordentligt.
 
Tips: Jag brukar ofta ha i krossade linfrön i mina smoothie, det är bra för magen, prova du också! 
 
 

Havreflarn

Flarn kan man göra till så mycket saker och man kan göra dom på så olika sätt. Den här gången gjorde jag flarnen som små skålar och valde att servera dom med glass, chokladsås och bär. Här är det bara fantasin som stoppar!
 
 
Du behöver:
75 gram smör
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl socker
2 msk grädde
2 msk ljus sirap
1/4 tsk bakpulver
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Smält smöret i en kastrull, blanda i resten av ingredienserna. Klicka ut smeten på en form som du klätt med bakplåtspapper, gör dom rätt små för dom flyter ut. Grädda på 225 grader tills dom fått en fin färg, håll koll så du inte bränner dom, de går snabbt! Precis när du tagit ut plåten och flarnen fortfarande är varma formar du dom till önskad form. För att göra skålar av flarnen använde jag mig av en rund kopp. Jag ställde koppen upp och ner och la flarnet mitt på och lätt det stelna då de hängde över kanterna. När flarnet stelnat ordenligt fyller du det med valfria godsaker.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tortellini med bacon och broccolisås

 
 
Du behöver:
2 förpackningar med skink tortellini
1 paket bacon
1 vitlöksklyfta
2 dl creme fraiche
1½ dl mjölk
½ msk vetemjöl
Salt & vitpeppar
Grovmalen svartpeppar
 
Gör så här:
Koka tortellinin enligt anvisning på förpackningen. Dela broccolin i mindre buketter och koka sedan dom tills dom blir mjuka. Klipp bacon i strimlor och fräs ordentligt i en stekpanna. Pressa sedan ner en vitklyfta och pudra över mjölet och rör om. Tillsätt creme fraich och mjölk, låt småputtra en stund. Smaka av såsen med salt och peppar, blanda sedan tortellini, broccoli och slå över såsen.
 
 
 

Hallon och banan smoothie

Smoothie är någonting jag tycker är jätte gott och det är perfekt till frukost eller mellanmål. Det går att variera på så många olika sätt beroende på vad du har hemma, prova själv!
 
 
Du behöver:
1/2 dl hallon
1 banan
3 dl naturell yogurt
krossade linfrön efter smak
 
Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en mixer och mixa sönder frukt och bär ordentligt. Häll på lite extra linfrön på toppen och servera kallt.
 

 

Tomatsoppa

Nu efter jul och nyår har man unnat sig en hel del godsaker och många vill komma igång med träningen igen och alla nyårslöften. Soppor är ett bra alternativ att äta om du vill gå ner i vikt. Jag provade att göra denna tomatsoppa och den blev faktiskt riktigt god!
 
 
Du behöver:
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 burkar hela tomater
2 dl creme fraiche
1 msk basilika
1 msk timjan
lite cayennepeppar
1 msk smör
salt
peppar
 
Gör så här:
Finhacka löken och vitlöken och stek dem mjukt på svag värme i smör. Häll i tomater, creme fraiche och kryddorna och låt det hela koka upp 5-10 minuter. Mixa med en mixer till en slät soppa och smaka av med salt och peppar efter smak.
 
 
 

Hallongrottor

Småkakor, oj oj oj säger jag bara. Jag kanske börjar bli som en tant men jag har verkligen börjar gilla det mer och mer med åren. Det är kul att dom är små vilket bidrar till att man kan göra ett par stycken olika sorter. Det här receptet ger ca 30 hallongrottor.
 
 
Du behöver:
200 gram smör
1 dl strösocker
5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
 
Gör så här:
Lägg fram smöret så det blir rumstempererat. Blanda sedan smör och strösocker. Blanda ner vetemjöl, vaniljsocker och bakuplver i smör och socker smeten. Knåda allting ordentligt till en slät deg, ställ sedan degen kallt i kylskåpet 1 timme. Ta sedan ut degen och forma små bollar som du sedan lägger i småbrödsformar. Tryck sedan försiktigt ett litet hål mitt i bollarna, detta fyller du sedan med hallonsylt. Grädda kakorna på 175 grader i 10-15 minuter.
 
 
 
 

Färsk sparris

Färsk sparris är så gott och det går att använda till så mycket. Här är ett enkelt men väldigt gott tips på hur du kan tillaga färsk sparris.
 
 
Du behöver:
Färsk sparris 
Flingsalt
smör
 
Gör så här:
Koka sparrisen tills dom blir mjuka i konsistensen ca 5-10 minuter. Passa så dom inte blir för mjuka, dom blir godast med lite tuggmostånd. Lägg på en tallrik, klicka på ett par klickar smör, strö över flingsalt och servera.
 
 

Fyllda apelsiner

 
 
Du behöver:
4 apelsiner
2 msk rivet apelsinskal
knapt 1 dl apelsinsaft från apelsinerna
4 1/2 gelatinblad
2 ägg
1 dl strösocker
2 1/2 dl vispgrädde
noblesse choklad

Gör så här:

Dela apelsinerna strax ovanför mitten. Riv skalet och pressa saften ur ovandelarna på apelsinen. Gröp sedan ur underdelarna av apelsinerna, detta gör du enklas mend hjälp av en kniv och sked. Har apelsinerna svårt att stå så skär du försiktigt bort lite på undersidan så den står stadigt, men akta så du inte skär för mycket det får inte bli ett hål. Lägg gelatinbladen i riktigt kallt vatten ca 5 minuter, dela ägggulor och äggvitor. Vispa sedan upp gulorna tillsammans med socker så det blir krämigt. Efter gelatinbladen legat i vatten tar du upp dom och lägger dom med apelsin saften i en kastrull, låt smälta på svag värme. Rör ner gelatinblandningen och apelsinskalet i äggsmeten. Vispa grädden och vänd ner det i äggsmeten. Vispa äggvitorna till hårt skum, vänd försiktigt ner det i gräddsmeten. häll upp smeten i apelsinskalen och ställ i kylskåpet i minst två timmar. Servera med en noblesse på toppen.

Tips: Låt smeten stå i kylskåptet en stund innan du fyller apelsinerna, detta för att smeten ska bli lite fastare.

 

 
 
 
 
 

knäckebröd med flingsalt

Jag satt och tittade på tv och av en slump slog på ett matprogram med Ernst och hittade detta bröd. Som allt annat jag ser var jag ju bara tvungen att prova och så här i efterhand ångrara jag mig inte. OJ vilket gott bröd, prova själv!
 
 
 
Du behöver:
2 dl vetemjöl 
3 dl grovt rågmjöl 
0.5 dl valnötter, hackade 
0.5 tsk hjorthornssalt 
0.5 dl hela linfrön 
1 msk mörk sirap 
2 dl vatten 
0.5 dl vita sesamfrön, orostade 
Flingsalt
 
Gör så här: 
Blanda rågmjöl, vetemjöl, linfrön, valnötter och hjortronsalt i en bunke, blanda runt lite. Häll sedan ner sirap och vatten och blanda allting ordentligt. Häll ut på bakbord och dela degen i fyra delar. Kavla ut degen riktigt tunn, strö över flingsalt och sesamfrön och kavla in det i degen. Lägg den utkavlade degen på en bakplåtsklädd plåt och grädda i ugen på 200 grader i ca 5-10 minuter.
 
 
 
 
 
 
 

Krämig örtkyckling med spenattagliatelle

 
Du behöver:
4 kycklingfileer
2 tsk paprikapulver
1 tsk grovmalen svartpeppar
250 gram färskost
25 gram riven parmesan
2,5 dl vatten
1 kycklingbuljongtärning
1 msk hackad färsk persilja
1 msk hackade färska myntablad
40 gram smör
500 gram spenattagliatelle
 
Gör så här:
Dela kycklingen i mindre bitar, blanda den sedan med paprikapulver och svartpeppar. Blanda i en annan skål ost, vatten, buljong och örter och mixa ihop allting med en mixter tills du får en sån jämn smet som möjligt. Hetta upp smöret i en panna, tillsätt den kryddade kycklingen och bryn den ordentligt. Tillsätt oströran och låt puttra utan lock under 15 minuter. Koka tagliatellen efter hänvisningar på förpackningen, servera sedan den varma spenattagliatellen tillsammans med kycklingen.