Helstekt kyckling med timjan och citron

Hel kyckling är någonting som får mig att tänka på gamla middagar hos mormor och morfar. Min mormor var så duktig på att laga mat och vi åt ofta hel kyckling, satt och åt kycklingklubbor men folie som handtag. MUMS! Jag har själv provat att göra hel kycklingen ett par gånger nu och det är väldigt lätt och ett pluss är att det faktiskt billigt att köpa.
 
 
 
Du behöver:
1 färsk kyckling
1 kruka timjan
2 citroner
salt & peppar
 
Gör så här:
Gnid in kyckligen i citronsaften som blir av en citron, dela den andra citronen i klyftor och lägg i kycklingen och runt om. Gnid sedan ordentligt in kyckligen med salt, peppar och timjan. Lägg på en ugnsfast form och ställ in i mitten av ugnen på 175 grader i ungefär 2 timmar. Under tiden kyckligen är inne i ugnen penslade den emellanåt med smör. Dela sedan kycklingen och servera med valfria tillbehör.
 
Är du osäker på hur du hanterar en hel kyckling så finns en bra förklaring här!
Lycka till!
 
 
 
 
 
 
 
 

Mintchokladpannacotta med frostade hallon

 
Du behöver:
3 st gelatinblad 
5 dl vispgrädde 
150 g finhackad mintkrokant 
Florsocker
 
Gör så här:
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten, under tiden finhackar du chokladen. Häll grädden i en kastrull och koka upp. Tillsätt chokladen, ta sedan av kastrullen från plattan och tillsätt gelationbladen, rör om tills dom lösts upp. Sila pannakottan i portionsformar och ställ i kylen minst i två timmar. Innan servering lägger du på färska hallon och strör över lite florsocker.
 


Mangokyckling

Mango är en frukt som är väldigt god och det går att göra så mycket med den. Det här receptet är bra att bjuda på då det är lätt att förbereda även om man är många och ett plus i kanten är att det brukar gå hem hos alla!
 
 
Du behöver:
4 Kycklingfileer
salt & peppar
en purjolök
paprika i olika färger
1 hönsbuljong 
1 msk soja
2 krm sambal olek
2 msk mango chutney
2 dl creme fraiche eller 3 dl grädde.
1 mango
 
Gör så här:
Dela kycklingfileerna i mindre bitar, bryn i stekpanna, salta och peppra. Lägg kycklingen i en kastrull och slå lite vatten i stekpannan och sedan häll vattnet över kycklingen. Låt småkoka i 20 minuter. Under tiden skär du paprikan och purjolöken. Fräs i en panna till dom får en mjuk konsistens, späd sedan med 1 dl vatten. Blanda ihop kycklingen med de mjuka grönsakerna och  krydda med hönsbuljong, soja, sambal olek, mango shutney och grädde ev creme fraiche och låt koka ihop. Innan servering blandar du i bitar av färsk mango, låt allt värmas upp så mangon blir mjuk.
 
 
 
 
 
 

Kakmonster cupcakes

För ett tag sen fyllde en av mina vänner Linn år. Eftersom jag vet att hon gillar kakmonsret och jag ville göra någonting extra för henne så blev resultaten kakmonster cupcakes! Dom blev uppskattade av alla och dom var faktiskt väldigt roliga att titta på, men framförallt väldigt goda. Kan tänka mig att dessa är perfekta på ett barnkalas!
 
 
Du behöver:
Muffins:
4 ½ dl vetemjöl
2 ½ dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
150 gram smält smör
1 ½ dl mjölk
2 ägg
 
Garnering:
100 g kokos
1 msk blå hushållsfärg
blockchoklad
vita "snö kulor" i lösvikten på ica 
1 paket maryland cookies
 
Frosting:
200 g vit choklad 
3 dl vispgrädde 
50 g philadelphiaost
 
Gör så här:
Börja med frostingen eftersom att den blir bäst om den får stå kall över natten.
 
Frosting:
Hacka chokladen fint och lägg den i bunke. Värm upp grädden i en kastrull, men låt den inte börja koka. Häll grädden över chokladen och rör tills all choklad smält. 
Låt stå kallt, helst över natten! Dagen efter då det är dags att ta ut den vispar du upp frostingen och till sist tillsätter philadelphiaosten och rör om.
 
Muffins:
Ta fram två bunkar. I den ena bunken blandar du mjöl, socker, bakpulver, salt och vaniljsocker. se till att blanda allting ordentligt! I den andra bunken rör du ihop smör, mjölk och ägg, se till att du bara rör ihop dessa ingredienser inte vispa! Häll ihop de två blandningarna och rör om, smeten ska blir kompakt och trögflytande. Skeda upp smeten i muffinsformar som du ställt på en plåt. Fyll upp formarna 3/4-delar och sedan grädda mitt i ugnen på 175 grader i 30 min. Låt muffinsarna svalna.
 
Under tiden muffinsarna svalnar så kan du göra ögonen till kakmonstren. Smält chokladen över vattenbad och klicka sedan ut chokladen som en pupill på snökulorna, låt stelna!
 
Lägg kokosen i en påse och slå över den blå karamellfärgen, skak väl!
 
När muffinsarna svalnat ordentligt är det dagt att lägga på frostingen, lägg på den som en liten uppbyggnad på muffinsen så den blir lite högre. Efter det doppar du muffinsen i den blå kokosen och sedan är det dags att fästa ögonen och munnen. Va försiktig så du inte trycker för hårt då du doppar den, risken är då stor att ditt uppbygnad ändrar form. Ta en kniv och gör som ett litet hål för kakan som ska bli munnen. Dela kakan på mitten så det blir en halvmåne och tryck sedan försiktigt in den i frostingen. Placera sedan ögonen en bit ovanför munnen och även där, tryck försikgt!
 
 
Lägg frostingen som en uppbyggnad på muffinsen
 
 
Doppa sedan i kokos
 
Tryck in kakan försiktigt i frostingen
 
 
Placera ögonen en bit ovanför munnen
 
 
 

Fiskgratäng med lax

Lax är både gott & nyttigt och den här fiskgratängen är verkligen lätt att göra och en kul omväxling istället för att bara steka upp fisken och äta potatis bredvid.
 
 
Du behöver:
4 laxfiléer
6-8 potatisar
 
sås:
2 fiskbuljongtärningar 
4 dl creme fraiche
2 dl mjukost
½ dl mjölk
1 pressad citron
 
Gör så här:
Koka potatisen så den blir mjuk. Vispa potatisen, tillsätt ca 1dl grädde och två äggulor och en klick smör.Smaka av moset med salt och peppar. Låt det svalna lite innan du lägger över det i spritsen, det blir både enklare att hantera och du slipper bränna dig.
Vispa ihop alla ingredienserna till såsen. Skär laxen i mindre bitar och lägg i en ugnsfast form som du smort. Krydda laxbitarna med citronpeppar. Spritsa ut moset runt om laxbitarna och häll över såsen i mitten. 
Ställ in i ugnen på 200 grader i ca 25-30 minuter. Dekorera med citron.
 
 
 
 
 

Kolasnittar

Jag tycker om småkakor, det tråkiga är att dom ofta hamnar i frysen och det dröjer länge innan dom kommer fram igen. För ett tag sen bakade jag dessa kolasnittar, dom blev rikigt knapriga och goda och dom han inte ens in i frysen!
 
 
Du behöver:
100 g mjukt smör 
1 dl strösocker 
2 msk ljus sirap 
2.25 dl vetemjöl 
0.5 tsk bikarbonat 
1 tsk vaniljsocker 

 
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör, strösocker och sirap krämigt. Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och vänd ner det i smeten. Dela degen och rulla i fyra längder. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dom lite grann. Tryck sedan försiktigt med en gallen ovanpå för att få ett fint mönster.
Grädda kakorna i mitten av ugnen i 12-15 minuter. Låt kakorna svalna en anng och skär sedan längderna på snedden. Låter dom svalna på plåten innan du lägger dom i en burk.
 
 
 
 
 
 

 


Currykyckling a´la Ida

Det här är helt klart en av mina Paradrätter! För er som känner mig kan jag nästan utan att räkna upp antalet på er lova att ni alla ätit detta någon gång. Detta är ett recept som jag fick lära mig av min Pappa för ett par år sedan, det är lätt, enkelt och alla klarar att göra det här, men framförallt det är JÄTTE GOTT!
Så håll till godo här kommer min currykyckling.
 
 
Du behöver:
4 kyckling fileer. 
2 dl ketchup
2 tsk salt
2 tsk grovmalen svartpeppar
2 tsk curry
3 dl grädde
 
Gör så här:
Skär kycklingfileerna i mindre bitar och lägg dom i en ugnsfast form. Blanda i en annan skål ketchup, salt, svartpeppar och curry och blanda väl. Pensla ut blandningen över de delade kycklingfileerna så att röran kommer överallt. Häll över tre dl grädde och grädda i mitten av ugnen på 225 grader i ca 30-35 min, glöm inte att röra om lite då och då. Servera med ris och sallad, och visst håller ni med mig, enkelt och gott!
 
 
 
 

Hemmagjord citronglass

Jag gjorde en underbar citronglass som jag bara måste dela med mig av. Ibland kan en söt efterätt bli för mycket efter en hel måltid & detta är verkligen ett fräscht alternativ!
 
 
Du behöver:
4 st citroner att gröpa ur.
Saft och rivet skal från 1 1/2 citron
2 dl florsocker
2 1/4 dl grädde
Choklad
 
Gör så här:
Blanda saft och citronskal med florsocker och låt stå i ca 30 minuter. Vispa grädden och vispa sedan ner citronsocker smeten. Skär av en bit av toppen på citronerna du ska fylla, ungefär 1/4. Gröpa sedan försiktigt ur dom med hjälp av en sked och en kniv. Skär även försiktigt bort en liten bit under citronen så den står ordentligt. Var försiktig så du inte skär sönder botten, då är risken att glassen rinner ut. Fyll citronerna med glassen och lägg försiktigt på "hatten" av citronen, denna har du också gröpt ur! Låt stå i frysen minst fyra timmar. Servera med riven choklad & gärna ett par chokladbitar som bryter av den syrliga smaken.
 
Tips: Det går jätte bra att göra denna dagen innan och låta glassen stå i frysen under natten.
 
 
 
 

Min design

Linnea heter hon och har hjälpt mig med min fina design här på bloggen. 
Hon är jätte duktig & kan verkligen göra allting bra trots att man själv klantat till det!
Här har hon länkat till sin blogg:
Linnea ---> klicka här så kommer ni till min blogg. <--- Linnea

Hjärt-frallor

Dessa underbara frallor är jätte kuliga att bjuda på. Dom är fina, goda och lite anorlunda helt enkelt. Passar perfekt till alla hjärtans dag men också till en god lördagsfrukost.
 
 
Du behöver:
8,5 dl vetemjöl 
2 tsk honung
1 tsk salt
100 g smör
25g jäst
3 dl mjök
 
Till pensling och dekoration:
ägg
sesamfrön
 
Gör så här:
Blanda 8 dl mjöl, honung, salt, smör och jäst i en bakbunke till en smulig massa.
Kavla ut degen till en tjock platta och ta ut hjärtbröd med ett pepparkaksmått. Lägg brödet på en plåt med bakplåtspapper, täck sedan med plastfolie och ställ in i kylen i 8-12 timmar.
 
Ta ut brödet när det är dag att baka och låt stå i rumsvärme medan ungnen värms upp. Pensla brödet med ett uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda i mitten av ungen på 250 grader i ca 8 min. serveras varmt med valfritt pålägg.
 
 



Italiensk tortellinilåda

Igår provade jag att göra en italiensk tortellinilåda, här kommer receptet för 4 personer.
 
 
Du behöver:
1 påse tortellini
1 röd paprika
1 banan
1 dl purjolök
100g bacon
250g fläskfile
3/4 msk curry
2 msk vetemjöl
3 dl vispgrädde
50g ost
smör
salt & peppar
 
Gör så här:
Sätt på ugnen på 250 grader. Koka upp vatten i en kastrull och koka tortellinin enligt instruktioner på förpackningen. Kärna ur paprikan och skär i strimlor. Skiva banan och purjolök och lägg tillsammans med tortellinin i en ugnssäker form. Skär bacon och strimlor och stek den knaprig och lägg tillsammans med övriga ingredienser i formen. Skär fläskfilen i strimlor och stek tills den fått fin färg. Pudra curry och mjöl över köttet och rör om. Häll sedan på grädden och låt koka upp. Smaksätt med salt och peppar.
Häll över köttet i den ugnfasta formen och blanda ihop allting. Riv ost över blandningen och grädda i ugnen på 250 grader i 10-15 min.
 

Mangopudding

 
Du behöver:
2 st gelatinblad 
3 msk vispgrädde 
120 g socker 
1-2 st mango 
3 msk yoghurt 
1-2 tsk lime 
Hallon
 
Gör så här:
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Blanda sedan grädde, socker och gelatinblad i en panna och värm sakta till sockret smält. Låt svalna innan du blandar i färsk mango som du delat i mindre bitar, yoghurt och lime. Mixa ihop allting med en stavmixer. Fördela i serveringsskålar och täck med plastfolie och låt stå ca 4 timmar i kylen. Ta fram och lägg servera med färska hallon.
 

Chokladdoppade jordgubbar

 
Du behöver:
choklad
kokos
jordgubbar
 
Gör så här:
Skär av toppen på jordgubbarna där det gröna sitter, man kan välja att ha kvar detta som dekoration men jag gillar när man kan äta hela jordgubben utan problem. Värm sedan chokladen i ett vattenbad. När den smält doppar du en bit av jordgubben i chokladen och sedan rullar i kokos. Låt stå i kylen en stund så allting stelnar ordentligt, ta ut innan servering så jordgubben blir rumstempererad. Enkelt och gott!