frukost gröt á la LCHF

Receptet är för en portion
 
 
Du behöver:
2 ägg
1 dl grädde
2 msk mandelmjöl
vaniljpulver, bourbon
kanel, hallon, kardemumma
 
Gör så här:
Vispa ihop ägg, grädde, mandelmjöl och vaniljpulver i en kastrull. Sätt på värmen, fortsätt vispa och se till att det inte bränner fast. Låt gröten få den konsistens du gillar. Häll upp på tallrik och krydda med valfria kryddor. Jag toppade med kanel, kardemumma & hallon.
 

LCHF Pasta

Jag tycker att det är kul med variation. Pasta kan lätt kännas tungt om det blir för mycket och då är denna LCHF pasta en bra omväxling!
 
 
 
Du behöver:
4 ägg
125gram philadelphia ost
1/2 dl fiberhusk
  
Gör så här:

Vispa äggen fluffiga, vispa ner philadelphia och fiberhusket, låt stå någon minut. Bred ut smeten på bakplåtspapper, så tunt som möjligt. Lägg på ett till bakplåtspapper över och kavla ut så det blir jämnt och tunt. Låt papperet ligga kvar och grädda ca 10 minuter i 150°. Låt svalna, och dra bort det översta bakplåtspappret. Skär pastan i tunna strimlor. Servera med valfri pastasås

 
 

Chokladfondant

Jag älskar sötsaker, det bästa som finns och det är så kul att göra. Choklad är en av mina favoriter, så vad passar inte bättre än en chokladfondant?
 
 
Du behöver:
1,2 dl smör
0,6 dl socker, sedan lite till för formarna
2 ägg
2 äggulor
2 tsk mjöl
115 g mörk choklad
 
Gör så här:
Smöra och sockra 4 portionsformar eller koppar. Skaka ur överflödigt socker.

Smält choklad och smör över ett vattenbad. Medan chokladen smälter, vispa ihop ägg, äggulor och socker med en elvisp tills smeten är ljus och tjock. Rör ner chokladen i äggsmeten och blanda försiktigt ner mjölet. Vispa inte utan rör bara ner mjölet så det löser sig lite i smeten. Fördela smeten i formarna.
Värm ugnen till 230 °. Grädda formar på en plåt mitt i ugnen 6 till 9 minuter, mitten ska vara ganska löst, men sidorna ska vara fasta, känn med en sticka.
Skäl upp formarna på en tallrik, servera varmt med glass.
 
Tips:
Då du hällt upp den klara smeten i formarna kan du låta dom stå i kylen i ett par timmar tills det är dags att baka dom i ugnen. Om du gör detta glöm då inte att ta ut dom 5-10 min innan bakning.
 

Jordgubbstårta

Ett år när mamma fyllde passade jag på att göra en jordgubbstårta vilket vart uppskattat av alla. En helt underbar tårta jag gärna vill dela med mig av, har du inte provat det så är det ett måste!
 
 
Du behöver:
 
Tårtbotten:
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
 
Fyllning 1:
2-3 dl mosade jordgubbar
 
Fyllning 2:
100-200 g vit choklad
2-4 dl grädde
 
Garnering:
2 dl grädde
jordgubbar
mandelspån
vit choklad
nobless
 
Gör såhär:
Botten: Smörj och bröa en ugnsfast form. Vispa ägg och socker poröst, blanda sedan mjölsorterna och vänd ner det i smeten, blanda om och häll sedan ner i formen. Grädda 40 min i nedre delen av ugnen på 175 grader
När kakan gräddat klart, stjälp upp och låt den svalna, skär sedan tre botnar
 
Fyllning 1: mosa jordgubbarna och gre över, var ine snål
Fyllning 2: värm grädden och ha i chokladen, rör om tills den har smält. låt sedan stå i kykslåp 3-4 timmar vispa sedan med elvisp och bred sedan över moussen på ena botten
 
Garnering: vispa grädden och bred över hela tårtan, ha över mandelspån på sidorna, skär sedan jordgubbarna på mitten och lägg sedan över tårtan. hyvla choklad med osthyvel så det blir som små rosor och ha över tårtan. dela nobelss och sätt ner i tårtan
 
 

Ullas hästskor

Mammas faster Ulla har alltid varit en hejare på att baka. Varje jul har vi alltid fått hästskor av henne vilket helt klart är en av mina favortit kakor. Dom är lite juliga i smaken men om ni frågar mig kan man helt klart äta dom året runt!
 
 
Du behöver:
ca 50 stycken
5 dl vetemjöl
2dl socker
200gram smör
1 1/2msk sirap
1/2tsm kardemummakärnor
2tsk kanel
2tsm bikarbonat
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda i en bunke samman mjöl, socker, matfett, sirap, nystött kardemumma, kanel och bikarbonat som är löst i lite ljummet vatten. Rulla ut degen till smala längder. Skär den i 7-8 cm långa bitar och böj dem som hästskor. Lägg den på smord plåt eller bakplåtspapper. Använd en gaffel och tryck små hål i hästskon. Grädda mitt i ugnen ca 7 min.

Marängsviss

marängsviss är verkligen en enkel efterätt som är underskattad, varför ska man bara äta denna på barnkalas? 
Här kommer mitt recept på en god marängsviss
 
 
Du behöver:
Vaniljglass
grädde
maränger
jordgubbar
banan
chokladsås
strössel
 
Gör så här:
Kula upp vaniljglassen och vispa grädden. Dela jordgubbar och banan i bitar. Lägg sedan lite av glassen i en skål, lägg på grädde, strössel, chokladsås, banan och jordgubbar, upprepa detta så att marängsvissen blir större och räcker till alla dina gäster, tänk på att dom gärna tar en tallrik till! :)
 

Omelett

Ibland när man inte orkar ställa sig och laga värsta middagen är omelett ett jätte bra alternativ. Det går fort och det är gott!
 

Du behöver:
två ägg
vatten
salt
peppar
skinka
ost
tomat
 
Gör så här:
Knäck äggen i ett glas, häll i lite vatten och rör om ordentligt. Värm sedan upp en stekpanna och slå i äggen. När äggen börjar bli stekta på ena sidan lägger du i skinka ost och tomat som du delat i mindre bitar. Salta och peppra, vik sedan ihop omeletten till en halvmåne. klart att äta!

Blomkålsmos

Då man håller in lite på kolhydraterna men ändå saknar potatis, ris och allt det goda är blomkålsmos ett jätte bra alternativ som tillbehör. Jag serverade mitt tillsammans med sallad och min helstekta fläskytterfile, mums!
 
 
Du behöver:
Blomkål
Smör
Grädde
Salt
Peppar
 
Gör så här:
Koka blomkålen tills bitarna är mjuka, häll sedan av vattnet. Lägg i en rejäl klick smör och mixa med stavmixer  till bitarna blivit små. Krydda efter smak och blanda i grädde till önskad konsistens.

Helstekt fläskytterfile med bacon

 

 
Du behöver:
 
1 fläskytterfile
smör
4 sorters nymalen peppar, (svart, vit, grön & rose-peppar)
1 paket bacon

 

Gör så här:

Sätt på ugnen på 125-150 grader. Putsa fläskytterfilen och peppra ordentligt runt hela fileén. Bryn fläskytterfilen hastigt i smör så att den får en fin yta.

Ställ sedan in den i ugnen i en ugnsfast form och köttet ska uppnå en innertemperatur på ca 70 grader, här använde jag en kött termometer.
klipp sönder baconet i mindre bitar och och bryn det ordentligt. Låt överflödigt fett rinna av på hushållspapper.
När filen är färdig så låt köttet vila i folie i ca 10min, sedan skär du upp det i lagom stora bitar och strössla sedan baconet över, innan du servera.

Servera med valfria tillbehöver som sallad, potatis, ris, potatisgratäng.


Hemmagjord pizza

För ett par dagar sen fyllde min chihuahua min bästa vän, min kärlek Theo tre år. Som vanligt är jag toppen på att ta varje tillfälle som går till att träffa mina vänner så varför inte bjuda över dom på hemagjord pizza?
Den här gången gjorde jag allting från grunden, både deg och tomatsås och det blev så mycket godare än att köpa färdig. Så slutresultatet blev en capricciosa, en hawaii och en kebabpizza.
 
 
Du behöver:
Detta blir tre pizzor
7-8 dl mjöl
50 g färsk jäst
3 dl fingervarmt vatten
1/2 dl olivolja
2 tsk socker
1 tsk flingsalt
 
Gör så här:

Blanda jäst, vatten, olja, socker och salt i en bunke och rör om tills jästen har smält. Tillsätt lite mjöl i taget tills du kan knåda degen utan att allt fastnar på sina händer. Lägg en bakduk över och låt stå i ca 30 min. Dela degen i tre delar och kavla riktigt tunt. Lägg den utkavlade degen på en bakplåtsklädd plåt, bred ut ett lager tomatsås på degen och toppa pizzan med det du vill ha på.

Grädda i ugnen på 225 grader i ca 10 min till osten smält och fått fin färg.

 

Tomatsås:

500 g passerade tomater 
2 msk tomatpuré 
1 tsk salt 
1/2 tsk malen svartpeppar 
1 nypa strösocker 
1 tsk torkade örtkryddor 

Gör så här:

Häll de passerade tomaterna i en kastrull och låt koka upp. Krydda med tomatpuré, salt, peppar, socker och örtkryddor. Låt såsen koka ihop i 10 minuter, rör om då och då. Bred ett lager tomatfyllning på den utkavlade pizzadegen.

 

Kavla ut degen tunt och runt!
 
Hawaii
 
capricciosa med rucola
 
Kebab pizza
 
Slängde även ihop en vitlöksås för att kunna ha på pizzorna.
 
Smaklig Måltid!
 
 
 
 

 


Macarons med hallon & vitchoklad fyllning

Idag var det dag att inviga min nya kärlek i köket, minns ni? just precis min Hercules kitchen machine! Alla har ju pratat väldig mycket om macarons, hur svåra dom är att göra, hur goda dom är så varför inte ge mig och min maskin den utmaningen? Ja, det var precis det jag gjorde! Tanken var att jag skulle göra dom rosa, men brist på röd karamellfärg på ica och en ike-rund sprits till att spritsa ut dom med så blev detta resultatet.
Det här är någonting jag jag kommer göra igen, lite jobb men OJ vad goda!
 
 
Du behöver:
120 g äggvitor
35 g socker
150 g mandelmjöl
150 g florsocker

För sockersirapen:
150 g socker
50 g vatten
 
Gör så här:
Vispa 60 g äggvitor till hårt skum, tillsätt under omrörning 35 g socker. Värm upp sockersirapen till 118 grader, häll därefter ner den heta sirapen i en smal stråle ner i äggviteskummet, blanda hela tiden om. Fortsätt att vispa i ca 10 min, smeten ska kylas ner samt få en glansig fin konsistens. 
Sila mandelmjölet och florsockret i en annan bunke. Blanda med mandelmjölet de resterande 60 g av äggvitan. Ifall du vill ha färgglada macarons ska man blanda i färgämnet vid detta skede. Nästa steg är det kritiska steget och det gäller att vara väldigt försiktig när man blandar i marängsmeten med mandelblandningen. Man ska blanda så lite som möjligt, snarare "vika in" marängsmeten. Börja med ca 3 dl av marängsmeten som du blandar med mandelblandningen, detta för att lättare kunna blanda i resten av marängen. Vik försiktigt in resten av marängen, smeten skall få en lavaliknande konsistens.
Lägg bakplåtspapper på ugnsplåtarna. Fyll spritspåsen med smeten och spritsa ut små macarons. Låt macaronsen stå i rumstemperatur i ca 30 min, detta för att ytan ska hinna torka lite så att de inte spricker så enkelt i ugnen. Grädda i 155 grader i ca 10 min.

Hallon-vitchoklad fyllning:

1 dl grädde
100 g vitchoklad
2/3 dl saft från tinade hallon + några hallon
Koka upp grädden, blanda i grovt hackad vitchoklad så den smälter. Tillsätt hallon och hallonsaft. Lägg i en plastpåse och låt svalna i kylskåpet tills den får en fastare konsistens. Para ihop jämnstora biskvier och lägg fyllningen emellan.
 
 
 
 
 
 

Hercules kitchen machine

Igår fick jag en förtidig julklapp, en Hercules kitchen machine, NI HÖRDE RÄTT! Woohoo, jag är så glad och den här kommer bli min bästa vän i köket framöver. Välkommen till familjen :)!
 

Kycklingfile med sambal oelek

Ikväll till middag provade jag att göra en ny rätt med kyckling. Väldigt enkel att göra, så tveka inte att prova den du också!
 
 
Du behöver:
 
6 kycklingfiléer
5 dl vispgrädde
3 dl creme fraiche
1/2 dl soja
2 tsk sambal oelek
3 vitlöksklyftor
 
Gör så här:
Lägg kycklingfiléerna i en ungsfast form. Blanda alla ingredienser och häll över kycklingen. sätt in i ugnen på 175 grader, ca 1 1/2 timma. Vänd på kycklingen ett par gången under tillagningstiden.
 
Servera med ris och en god sallad, smaklig måltid!
 

Scones

Idag var jag ledig och vad passar inte bättre då än en mysig frukost? Scones är enkelt att göra och tar inte lång tid alls.
 
 
Du behöver:
3 dl mjölk
100 gram smör
7-8 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk salt
 
Gör så här:
 
Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Skär smöret i bitar och blanda ner det i mjölet. Finfördela smöret med fingrarna till en grynig massa. Blanda ner mjölken och rör ihop till en formbar deg. 
Dela degen i fyra bitar och platta ut till runda kakor. Skär som ett kryss mitt på kakan och lägg dom på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda på 250 grader i ca 10 min, servera direkt!

Kanelbullar

Idag var det så tråkigt väder ute, jag var ledig och vad passar inte bättre än att då baka bullar
 
 
Du behöver: 
150 gram smör
5 dl standardmjölk
1 pkt jäst 50 gram
½ tsk salt
½ dl flytande honung
1 kilo manitoba cream
 

Fyllning : 
150 gram smör
1½ dl strösocker
½ dl ströbröd
4 msk vaniljsocker
1 msk kanel

Gör så här:
Ta fram smöret så det blir rumsvarmt. Smula ner jästen i en degbunke. Värm mjölken till 37 grader. Rör ut jästen med mjölken, tillsätt salt och lite mjöl till att börja med. Tillsätt nu det rumsvarma margarinet. Jobba degen till tills den lenmen väldigt lös. Tillsätt honungen, häll på mer mjöl lite i taget tills du fått en smidigt deg men den ska fortfarande vara rätt så lös. Täck med plastfolie och låt jäsa 45 minuter

Medan degen jäser så förbereder jag fyllningen. Blanda smöret med resten av ingredienserna. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig, använd så lite mjöl som möjligt!

Dela degen i tre delar. Kavla ut varje deg till en rektangulär platta ca 30*50cm. Bred på fyllningen och snåla inte. Vik degen dubbelt på mitten. Skär med vass kniv 4cm breda remosor, börja från kortsidan. Varje remsa skär du sedan som en byxa med ett snitt i mitten men inte ända ut i kanten på den vikta sidan. Vira varje ”byxben” till tvinnande snoddar och gör en knutbulle. 

Lägg snurrorna på bakplåtspappersklädd plåt. Täck med kökshandduk och låt jäsa ca 30 min. Pensla försiktigt med uppvisat ägg & strö över pärlsocker.

Grädda på 200 grader ca 15 min till bullarna blir gyllenbruna 

 

Piroger

Ikväll gjorde jag piroger till kvällsmat & gott blev det!
 
Du behöver:
Deg:
150 gram smör
3 dl mjölk
1 paket jäst
1 tsk salt
2 ägg
Drygt 1 liter vetemjöl
 
Fyllning:
500 g köttfärs
2 st hackad gul lök
2 st vitlöksklyfta
1 dl crème fraiche
tomatpuré & basilika
salt och svartpeppar
ett par stycken champinjoner
 
Pensling:
ägg
mjölk
 
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och låt det bli 37 grader. Smula ner jästen och rör ut den. Tillsätt salt, ägg och mjöl. Arbeta till en smidig deg. Låt degen jäsa medan du gör fyllningen.
 
Skala och hacka löken, skala även morötterna och riv de på rivjärn. Smält smöret i en stekpanna och fräs löken och morötterna mjuka. Tillsätt köttfärsen och pressa över vitlök. Krydda med salt, peppar, basilika och tomatpuré, låt fyllningen svalna.
Arbeta degen smidig, dela den i 16 delar. Kavla ut varje del till en tunn platta, lägg några matskedar fyllning på den utkavlade plattan, vik över den andra sidan och tryck ihop kanterna med en gaffel. Låt pirogerna jäsa på en plåt med bakplåtspapper i 15 min. Pensla pirogerna med en blandning av ägg och mjölk.
Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i 10-15 min, Trevlig middag!
 
 
 

Hallonglass med maräng

Du behöver:
Glass:
250 g frysta hallon
2 dl crème fraiche
1 dl florsocker
tsk vaniljsocker
2 st äggulor

Maräng:
2 st äggvitor
½ dl socker
 
Gör så här:
Mixa bär, crème fraiche, äggulor och socker till glasskonsistens. Fördela blandningen i höga glas och ställ i frysen. Sätt ugnen på grillvärme, 250-275 grader. Vispa äggvitorna och tillsätt sockret lite i taget. Vispa till en hård marängsmet. Toppa med marängsmet på den frysta glassen och sätt in glasen i den heta ugnen med ugnsluckan öppen. Gratinera ett par minuter tills marängen fått lite färg.

Fruktsallad

Fruktsallad är alltid gott, någonting som fungerar efter varje måltid och med de flesta tillbehör, här kommer min torsdagslyx
 
 
Du behöver:
Jordgubbar
kiwi
passionsfrukt
mango
apelsin
äpple
 
Gör så här:
Skär alla frukter i mindre bitar, blanda sedan ihop allting i en större bunke och sedan häll upp i serveringsskålar
 
Tips:
för en lyxigare känsla, häll upp i finare glas, ha även på lite vit choklad på toppen

Zucchini pasta

En kväll provade jag att göra zucchini pasta. Kan ibland tycka att pasta och potatis gör så att man blir för mätt ibland, man får en "tung" kännsla om ni förstår mig rätt. Så jag provade helt enkelt någonting nytt och det var inte sista gången.
Denna pasta är perfekt för dig som äter LCHF!
 
Du behöver:
zucchini
salt
 
 
Gör så här:
Skala zucchinin med en potatisskalare, skär sedan zucchinin med osthyvel till långa längder. Koka upp vatten och tillsätt lite salt. Lägg ner pastan och koka ungefär en min, häll av och servera med valfri sås. 
Själv gjorde jag en pastasås på kyckling & soltorkade tomater, en varm rekommendation, lycka till!
 
 

Toffifee

Jul är alltid mysigt, då har man en anledning till att baka! Varje år provar jag någonting nytt till godisskålen och 2011 var det dessa som var nykomlingar
 

Du behöver:
Knäckformar
1 dl socker
1 dl grädde
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
ca 30 hasselnötter
100 g nougat
50 g mörk choklad
 
Gör så här:
Koka upp grädde, socker och sirap och skjud tills det klassiska kulprovet fungerar. Rosta hasselnötterna i en stekpanna tills det börjar knäppa, se upp så de inte bränns! Lägg dem i en handduk och gnugga bort skalet.
Smält nougaten över vattenbad, häll i kolan i knäckformarna så de täcker halva formen och tryck i en nöt i varje form. Klicka därefter ut den smälta nougaten som ett lager ovanpå, låt stelna. Smält sedan chokladen och lägg över en klick på varje kola, ställ kallt.

Äppelmos

Äppelmos är gott & väldigt lätt att göra, testa själv!
här kommer mitt recept
 
 Du behöver:
2 kg syrliga äpplen
socker
1 krm askorbinsyra
1 krm natriumbensoat
 
Gör så här:
Skala & dela alla äpplen i mindre bitar & lägg dom i en kastrull. Häll över 1-2 dl vatten och koka äppelbitarna till dom blivit mjuka och börjar gå sönder. Ta lite av de mjuka äppelbitarna och blanda med natriumbensoat och askorbinsyran och blanda sedan i "lilla blandningen" i kastrullen. Smaka av med socker och låt koka tills sockret smält. Var försiktig och ta gärna lite socker i taget, annars finns risken att det blir för sött!
 
Tips: 
Häll upp i glasburkar, knyt ett snöre runt och ge bort i present!
Uppskattat & super gott till gröt!

Tjejmys & marshmallows

Tjejmys med tacos stog på listan denna lördag och jag ville göra det lite extra mysigt men enkelt, och här har ni resultatet.
 
 
Chokladdoppade marshmallows
 
Du behöver:
marshmallows
choklad
strössel
grillpinnar
 
Gör så här:
smält chokladen över vattenbad. Sätt en marshmallows på en grillpinne och doppa sedan toppen i choklad. Innan chokladen stelnar doppar du den i ditt favorit strössel, låt stelna.
 
Tips: 
Doppa gärna i olika färger med strössel för en roligare känsla.
 
 
 

Vaniljbullar

 
Du behöver:
2 dl kaffegrädde
25 g jäst
75 g smör 
3 msk socker
1 ägg
ca 8 dl vetemjöl
Fyllning
ca 3 dl färdig marsankräm
 
Gör så här:
Värm kaffegrädden till 37 grader och lös upp jästen i grädden. Rör socker och matfett smidigt i en bunke. Tillsätt ägg och degspadet, till sist tillsätter du mjölet och rör om till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek. Gör marsankrämen och låt den stå i kylskåpet tills degen jäst klart.
Kavla ut degen till en stor fyrkantig kaka. Ta med runda mått ut runda kakor, ca 9 cm i diameter. Lägg på en klick marsankräm och nyp ihop bullen till ett litet knyte. Lägg bullen i en bullform med skarven nedåt. Låt bullarna jäsa en stund till. Grädda i ugnen i ca 10 minuter på 250 grader.
Innan servering penslar man dom med smält matfett och doppar dom i socker.