Vit chokladmousse med mango och passion

Det här en är dessert som passar perfekt som avslut på nyårsmiddagen. Den är fin att titta på, sen är det en bra blandning av både sött och syrligt efter en trerätters middag.
 
 
Du behöver:
3 dl vispgrädde
225 gram vit choklad
1 ägg
1,5 dl kesella
100 gram färsk mango
8 passionsfrukter
1 dl passionsfruktjuice
stjärnfrukt som dekoration
 
Gör så här:
Börja med att vispa grädden, smält sedan chokladen över vattenbad. Vispa upp ägget och tillsätt chokladen under omrörning, rör ner kesellan och sist grädden. Häll upp i serveringsglas, lägg plast över och låt stå i kylen i minst två timmar. Gröp ur passionsfrukterna och mixa tillsammans med mangon och juicen. Häll såsen över moussen precis innan servering.
 
 
 
 
 
 

Lemoncurd

Lemoncurd är ju bara så gott, speciellt med nybakat bröd och cream cheese. Jag provade att göra egen och det är lättare än vad man tror och det går att använda till både mat och efterätter. Här kommer receptet.
 
 
Du behöver:
1.5 dl färskpressad citronjuice, till fet behöver du ca tre citroner
2 msk finrivet citronskal
2 st ägg 
2 dl strösocker 
75 gram rumsvarmt smör
 
Gör så här:
Pressa citronerna och riv skalet. Vispa sedan ihop ägg och socker i en kastrull med tjock botten. Vispa in citronjuicen och skalet. Låt allting stå på medelvärme utan att börja koka och rör sedan ner smöret. Vispa hela tiden kraftigt tills det blir en tjock kräm men akta så det inte blir för varmt, då koagulerar ägget.
När smeten tjocknat drar du av det ifrån plattan, låt svalna och häll upp i valfri bruk och försvara det sedan i kylen.
 
Tips: Ska du bort nu till nyår eller på någon annan middag längre fram? En burk lemoncurd är alltid uppskattat att ge bort!
 
 


Chokladformar

Jag tänkte försöka göra en närmare beskrivning hur man gör chokladformar för er som undrar, det är lite pillrigt men det blir väldigt fint tillslut.
 
 
Du behöver: 
choklad
en pensel
ischokladformar
 
Gör så här:
Smält chokladen över vattenbad, pensla sedan insidan av ischokladformen men den smälta chokladen och låt det sedan stå kallt. När jag ställer dom kallt brukar jag låta formarna stå upp och ner, då lägger sig chokladen fint på kanterna. När första lagret stelnat ordentligt penslar du på ett till lager, detta kan man få upprepa upp till tre gånge beroende på hur tunnt du gör ifrån börja. Ett tips är att lägga ganska mycket choklad i botten första gången du penslar, då behöver du bara upprepa penslingen på kanterna. Låt sedan formarna stå i frysen till dom blir ordentligt kalla. Pilla sedan bort ischokladformen från chokladen och var försiktigt så att chokladen inte går sönder.
Nu är dina chokladformar klara och nu kan du fylla dom men valfri fyllning, lycka till!
 
 
 
 
 

Kantarellstuvning

Kantarellen är helt klart en av mina favoriter och jag kan lätt bli lite snål men det jag har hemma men det är samtidigt vädligt mysigt att gå ut i skogen på hösten och plocka. Någonting som är väldigt gott är ju kantarellstuvning, här kommer receptet.
 
 
Du behöver:
2 msk mjöl
3 dl grädde
salt
vitpeppar
ost
formfranska
 
Gör så här:
Stek kantarellerna i smör tills dom får lite yta. Häll sedan på mjölet, lite i taget och rör om. Slå över grädden och krydda med salt och vitpeppar och smaka av, låt koka ihop 5-10 minuter. Klicka sedan över stuvningen på formfranska och skiva ost över. Ställ in mackorna i ugnen på 225 grader tills osten smält.
 
Tips: servera gärna med tomat, det blir jätte gott!
 
 
 
 
 

Fläskfile med rosepeppar och potatis kaka

Nu i mellandagarna kan man bli lite trött på julmaten och alla rester som blivit över, samtidigt så vill man heller inte ställa sig och göra något långkok och då är detta perfekt att göra.
 
 
Du behöver:
1 fläskfile
salt
peppar
1 liten gullök
1 msk rosepeppar 
1/2 msk soja
creme fraiche
1 grönsaksbuljong
 
Potatiskaka:
potatis
västerbottenost
mjölk
smör
 
Gör så här:
Putsa fläskfilen och skär den i mindre bitar. Bryn den sedan i en stekpanna, salta och peppra och slå sedan över lite vatten. Häll över allting i en kastrull och låt småkoka i 10 minuter. Krossa rosepeppar och hacka löken, fräs sedan i en kastrull tills det blir mjukt. Häll sedan i creme fraiche, soja, grönsaksbuljong och låt koka upp. Häll sedan såsen över köttet och låt småkoka i 10 min till.
 
Potatiskakan:
Skala och koka potatisen, häll sedan i en klick smör och lite mjölk och vispa potatisen med elvisp. Vispa ordentligt tills det inte finns några bitar av potatisen kvar, finns det klumpar kvar kommer du få problem då du ska spritsa ut potatisen. Smaka sedan av moset med salt och peppar. Rör sedan ner riven västerbottenost efter smak och låt moset svalna något innan du häller upp det i en sprits. Spritsa sedan moset i formar och ställ in i ugnen på 225 grader tills det fått fint färg.
 
Servera allting med en god sallad!
 
 

Revbensspjäll

 
 
Du behöver:
1 dl olja
1/2 dl soja
1,5 krm salt
1,5 krm salvia
1,5 krm vitpeppar
1,5 krm ingefära
1,5 krm nejlika
3 msk honung
 
Gör så här: Ofta sitter Revbensspjällen ihop så dela dom i bitar. Blanda olja, salt, salvia, vitpeppar, ingefära, nejlika och hunung i en bunke, blanda allting väl och smaka av tills det blir en god smak. Lägg Revbensspjällen på en plåt och häll över kryddblandningen. Ställ in i ugnen på 175 grader i 1,5 timme. Efter varje halvtimme vänder du på Revbensspjällen och öser kryddblandningen över dom. När köttet lossnar ifrån benet är Revbensspjällen klara.
 

Mjuk saffranskaka

 

Du behöver:
0,5 gram saffran
2 ägg
3 dl socker
200 gram smält margarin
1,5 dl mjölk
4 dl mjöl
2 tsk bakpulver
 
Gör så här:
Vispa ägg och socker poröst, häll sedan i saffranet. Smält margarinet och låt det svalna. Häll sedan det i smeten tillsammans med mjölk. Blanda sedan i mjöl och bakpulver. Häll smeten i en form som du smort med smör och ströbröd. Grädda på 175 grader i 45 minuter. 
 
Tips: Innan servering kan du klippa valfritt mönster i ett vanligt papper och sedan lägga över kakan. Sila florsockret över kakan och lyft sedan försiktigt bort pappret så har du mönstret på kakan.
 
 
 
 

Mozartkulor

Förra julen bakade jag massvis med mozart kulor, dom är SÅ goda! lite pillrigt att göra men det är det värt, väldigt kul att ge bort också! I år blev det ett par stycken också, här kommer mitt recept.
 
 
Du behöver:
30 stycken
125 gram nougat
250 gram mandelmassa
150 gram mörk choklad
lite ljus choklad till garnering
 
Gör så här:
skär nougaten i 30 lika stora bitar, rulla dem till små kulor och låt stelna i kylen. Dela under tiden mandelmassan i 30 lika stora bitar som du sedan kavlar ut tunt. När nougaten stelnat lähher du en kula på varje platta du gjort av mandelmassan och "vik ihop" så att mandelmassan omsluter nougaten helt. Hacka chokladen i bitar och smält över vattenbad. Doppa kulorna i chokladen och låt de sedan rinna av på ett ungsgaller med bakplåtspapper under.
När chokladtäcket stelnat tar du och smälter den ljusa chokladen  över vattenbad och sedan gör som ett mönster över den mörka chokladen.
 
Tips:
Lägg i fin glasburk och ge bort i julklapp!
 
 

Julskinka

Julskinka är nog mångas favorit på julen, det tar lite tid att göra men när man sen kan man äta en skinkmacka så ångrar man sig inte och glömmer den långa tiden skinkan varit i ugnen.
 
 
Du behöver:
Julskinka
ströbröd
ägg
senap
 
Gör så här:
Ta ut skinkan ur förpackningen men låt nätet sitta kvar, skölj sedan skinkan ordentligt under vatten. Stoppa sedan i en stektermometer i skinkan, se till att den hamnar i mitten. Packa sedan in skinkan i folie och lägg den på ett galler som du sedan lägger på en djupare plåt. Stoppa in skinkan i ugnen på 175 grader tills den uppnått en innertemperatur på 75 grader. Ta sedan ut skinkan och låt den svalna något, ta sedan bort nätet och skär bort fettet på skinkan. Pensla den sedan med senap, ett uppvispat ägg och till sist häller du på ströbröd. Griljera skinkan i mitten av ugnen i ca 15 minuter på 225 grader.
 
Tips: Man brukar räkna på att man behöver ifrån 50 min upp till en timme på varje kg. Har du då en skinka på tre kg kan du räkna med att det minst tre timmar att göra den, så ha god tid på dig!
 
 
 
 

Flätade saffranslängder

Saffrans bullar är så gott på julen och jag tycker det blir extra gott då man använder pärsocker på dom. Här kommer receptet på flätade saffranslängder.
 
 
Du behöver:
14 dl mjöl
1/2 tsk salt
1 dl socker
50 gram jäst för söta degar
150 gram smör
5 dl mjölk
1 gram saffran 
1 dl russin
1 ägg
Pärlsocker
 
Gör så här:
Smula jästen i en bunke, häll i salt och rör om tills jästen smällt. Smält smör i en kastrull, häll sedan på mjölken så att det blir 37 grader, häll sist i saffranet. Häll sedan mjölkblandningen över jästen och rör om. Arbeta i lite av mjölet i taget tills det blir en deg men var försiktig med mjölet så det inte blir för mycket, då blir brödet torrt!
Blanda under tiden i russinen och ett ägg, blanda om och låt degen jäsa under bakduk 40 minuter.
Häll sedan ut degen på mjölat bakbord och forma till flätor. Låt sedan flätan jäsa under duk 30 minuter. Pensla sedan med ett uppvispat ägg och stö över pärlsocker. Grädda flätorna i mitten av ugnen på 200 grader i 20 minuter.
 
Forma flätor:
Dela degen i fem bitar, av dessa bitar delar du den ytterligare i tre delar. Rulla sedan ut de tre delarna till tre långa längder. Tryck ihop dom högst upp och sedan flätar du ihop dom och sedan avslutar du med att trycka ihop dom länst ner.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nougathjärtan med vitchoklad

Dom här små godbitarna är perfekt till kaffet och eftersom dom är väldigt söta i smaken så räcker det med en!
 
 
Du behöver:
Nougat
400 gram vit choklad
hjärtformar
strössel
 
 
Gör så här:
Skär nougaten i mindre fyrkantiga bitar och lägg i hjärtformarna. Smält den vita chokladen över vattenbad och klicka sedan den vita chokladen över nougaten. Dekorera med ett fint strössel och ställ kallt!
 
 
 
 
 
 

Saffransskorpor med pistage och apelsin

 
Du behöver:
1 gram saffran 
2 ägg
100 g smör  
2 apelsiner, rivet skal 
5 dl vetemjöl 
1.5 tsk bakpulver 
1.5 dl strösocker
2 dl skalad pistagenötter
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och då smöret smällt tillsätter du saffranet. Häll blandningen i en bunke och blanda ner äggen. Tvätta apelsinerna och riv av skalet och blanda ner det  i äggblandningen. Blanda ordentligt ihop vetemjöl, bakpulver, strösocker och pistagenötterna i en annan bunke och sedan blandar du ihop allting. Forma degen till tre längder och lägg ut dom på en plåt med bakplåtspapper, grädda i mitten av ugnen ca 20 min. Ta sedan ut längderna och sänk temperaturen till 125 grader, skär skorporna i ca i cm tjocka skivor och ställ tillbaka plåten i ugnen och låt skorporna torka ca 15 min.
 
Tips:
Häll upp skorporna i en fin burk och ge bort!
 
 
 

 

Knäckklubbor

Knäck är någonting jag tror det flesta gör till jul, det hör liksom till. Jag tycker det är väldigt mysigt att gå på julmarknad, man får sån julstämning då. På de flesta marknader kan man köpa knäckklubbor, hur mysigt är inte det? Så i år provade jag själv att göra dessa klubbor och här har ni resultatet

 
 Du behöver:
1 dl vispgrädde
1 dl socker
1 dl ljus sirap
1/4 dl finhackad sötmandel
bakplåtspapper
Grillpinnar
 
Gör så här:
Klipp bakplåtspappret i mindre bitar och forma dom till strutar, fäst med tejp eller häftapparat. Om du gör bakplåtspapprer 15*15 cm brukar det bli en bra storlek. Häll vispgrädden, socker, och sirap i en kastrull med tjock botten och koka ihop tills det klarar kulprovet. Ta då av smeten från plattan och häll i den hackade sötmandeln. Häll upp smeten i strutarna men fyll dom bara till hälften för att sedan kunna knyta ihop dom. Stoppa sedan i en grillpinne i mitten av struten som du klippt av till rätt stolek. Låt stelna!
 
Tips:
Häll upp en bunke med strösocker och ställ strutarna i, då brukar dom stå stadigt medan du häller i smeten.
 
 
 
 
 

Amerikanskt marshmallows och risgodis

 
Du behöver:
250 gram marshmallows
3½ dl kokosflingor
1 dl salta cashewnötter
75 gram smör
6 dl rice crisp
 
Gör så här:
Ta fram en kastrull med tjock botten, smält sedan smöret i kastrullen. När smöret smält rör du ner marsmallows och låter dom smälta på svag värme. Ta bort kastrullen och blanda sedan ner kokosflingor, cashewnötter och rice crisp, blanda ordenligt. Häll ut smeten på en plåt med bakplåtspapper och platta ut till en fyrkant, ställ kallt och skär sedan i bitar.
 
Tips:
När du ska platta ut smeten är detta enklast att göra med lätt fuktade fingrar!
 
Lycka till!
 
 

Ekollon

Dessa är ett par godingar som hängt med varje jul, ända sen jag var liten. Dom är enkla att göra, bra i storlek om man  bara är lite småsugen.
 
 
Du behöver:
Marsipan
Mörk choklad
kokos
 
Gör så här:
Lägg fram marsipanen så den blir rumstempererad. Rulla sedan små bollar av marsipanen, sedan lägger du fingret på ena sidan av bollen, trycker lite lätt och rullar samtidigt så att den blir droppformad. Smält sedan den mörka chokladen över vattenbad och doppa den tjocka delen av ekollonet. Doppa dom sedan i kokos, ställ kallt!
 

Fudge

Detta är ett av mina favorit recept på julen och det blir så gott! Receptet fick jag för ett par år sen av Stefan och sedan dess har det hängt kvar. Har ni inte provat detta tycker jag att ni ska göra det nu!
 
 
Du behöver:
3 dl grädde
3 dl sirap
4 dl socker
1 stor matsked smör
3 msk kakao
 
Gör så här:
Ta fram en kastrull med tjock botten. Blanda alla ingredienser och låt koka upp. Koka sedan på svag värme tills smeten klarar av kulprovet. Häll upp i en form med höga kanter som du lagt ett bakplåtspapper i. Låt stelna och sedan skär upp i bitar.
 
Kul prov:
Kulprovet är ett sätt att kontrollera om kolan har kokat länge nog. Tag en tesked kolasmet ur kastrullen och droppa i ett glas eller en skål med kallt vatten. När kolan stelnar så att den går att forma till en kula klarar kolan kulprovet. Är smeten för lös så ska kolan koka längre. Ju längre den kokar, desto fastare/ hårdare kola.
 

Lussebullar

I år provande jag ett recept på lussebullar som innehöll kesella och det var väldigt gott så jag vill gärna dela med mig av receptet. Kesellan gör så att lussebullarna blir saftigare
 
Du behöver:
50 gram jäst
150 gram smör
5 dl mjölk
1 gram saffran
250 gram lätt kesella
2 dl socker
1 tsk salt
16 dl vetemjöl
1 ägg
russin
 
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken, låt blandningen bli fingervarm. Smula sönder jästen i en bunke och häll över degspadet, rör om tills jästen smält. Tillsätt saffran, kesella, socker och salt. Tillsätt nästan allt av mjölet, ta lite i taget och arbeta degen smidig. har du en hushållsasisstent så underlättar det. Låt sedan degen jäsa under en duk i 60 minuter. Knäda degen lätt och dela den i 30 bitar. rulla bitarna till längder och snurra ihop dom till lussekatter och lägg dom på en bakplåtsklädd plåt. Stoppa ett russin i varje ände av bullarna och låt de jäsa under duk 45 minuter till. Pensla sedan lussekatterna med ett uppvispat ägg och grädda på 225 grader i 5-8 min eller tills lussebullarna fått fin färg
 
Tips: Tryck ner russinen ordentligt i dina lussebullar, då bullarna jäser åker russinen upp en bit.
 
 
 
 

Snickers

Snickers är ju någonting som är jätte gott och när man gör det själv blir det faktiskt inte så tokigt! Prova själv, här kommer receptet.
 
 
 
Du behöver:
10 dl K-special
1 dl kokos flingor
1 tsk vaniljsocker
1 burk jordnötssmör, helst en med bitar i
2 dl sirap
1 dl strösocker
1-1 1/2 kaka blockchoklad
 
Gör så här:
Smält jordnötsmör, sirap och strösocker i en kastrull. Krossa ordentligt flingorna och häll dom i en bunke och blanda sedan i kokosflingorna och vanilsocker. Häll sedan i jordnötssmörs blandning och blanda om ordentligt. Häll ut smeten på en bakplåtsklädd plåt och platta ut den och låt stelna. Smät sedan chokladen över vattenbad och häll över kakan. Låt stelna ordentligtg och sedan skär i bitar.
 
 
 
 

Tomtefudge

Dessa små rosa godisbitar blir väldigt väldigt söta, så ett tips är att göra dom i små bitar. 
 
 
Du behöver:
tio stycken skumtomtar
2 dl strösocker
1 dl vispgrädde
50 g smör
150 g vit choklad
röd karamellfärg
 
Gör så här:
Klipp tomtarna i mindre bitar. Blanda skumtomtar, smör, socker och vispgrädde i en kastrull och värm på svag värme tills allt har smält. Hacka den vita chokladen i små bitar och rör ner i kastrullen, fortsätt att röra tills massan blir blank. Tillsätt ett par droppar röd karamellfärg tills du får en fin rosa färg. Häll fudgen i en form med bakplåtspapper, låt stelna och skär sedan upp i små bitar.
 
 
 
 
 

Rocky road

 
Du behöver:
600 g mörk choklad
2 påsar dumlekola 
2 nävar minimarshmallows 
3 dl salta jordnötter 
1 dl salta cashewnötter
 
Gör så här:
Smält chokladen över vattenbad. Under tiden chokladen smälter skär du dumlekola i mindre bitar, blanda sedan minimarshmallows, jordnötter, chashewnötter och dumlekolan i en skål. Häll sedan över den smälta chokladen och rör om ordentligt. bred ut smeten på en plåt, ställ kallt och låt stelna. Skär sedan upp den i små bitar.
 
 
 
 
 
 
 

Mintkyssar

Mintkyssar är någonting jag minns sen man var liten, någonting man ofta fick i en strut och ett godis som mormor och morfar ofta åt. Man kan ofta köpa det på julmarknader men det var så lätt att göra det själv, så här kommer receptet!
 
 
Du behöver:
75 gram mörk choklad
0,5 msk smör
2 dl florsocker
1-1,5 msk mjölk
ca 10 droppar pepparmintarom
 
Gör så här:
Smält chokladen över vattenbad, pensla sedan insidan av ischokladformar med ett lager choklad, låt sedan stelna. Pensla sedan med ett ytterligare lager så det är heltäckande och ganska tjockt, räcker det inte med två så pensla tre lager. Låt det stelna ordentligt och pilla sedan försiktigt loss aluminiumformen, nu är det yttersta skalet klart. Smält smöret i en kastrull och rör ner florsockret, rör sedan ner mjölken lite i laget till du har en tjock smet, rör tills den blir slät. Tillsätt pepparmintsaromen och smaka av så du får lagon med mintsmak. Klicka sedan i en klick mintkräm i varje chokladform och låt stelna. Till sist klickar du på en klick smält choklad på mitten av mintkrämen, förvaras kallt tills det ska serveras.
 
 

Liveuppdatering från köket

Nu är det dagt för årets stora julbak så här kommer lite liveuppdatering ifrån köket ifrån mig och Sydner. Efter en storhandling på ICA så är julmusiken på, glöggen på värmning och julmusten ute i snön på kylning. Lite av det som står på listan är Fudge, Mozartkulor, Rocky road och massa annat gott. Recepten kommer upp framöver kära läsare, nu kör vi!
 

Fyllda paprikor med krämig spaghetti

 
Du behöver:
Fyllda paprikor:
6 paprikor
500 gram nötfärs
1 rödlök
10 champinjoner
3 dl grädde
2 msk tomatpure
2 vitlöksklyftor
2 tsk sambal oelek
cayennepeppar
oregano
salt
peppar
riven ost
 
Krämig pasta:
Spaghetti
2 dl grädde
1 dl riven parmesan
2 tomater
salt
peppar
 
 
Gör så här:
Skär av "hatten" på paprikorna och gröp försikigt ur dom med hjälp av en kniv och sked. Koka sedan paprikorna ca 8 min, känn på dom med en provsticka så dom har lite motstånd annars orkar dom inte stå. När paprikorna svalnat något så jämna försiktigt till botten på paprikorna så dom kan stå upp. Var försiktig så du inte skär hål i dom, då kommer fyllningen att rinna ut. Ställ sedan paprikorna i en ungsfast form.
Hacka rödlöken, champinjonerna och bryn dom i en panna. Bryn även nötfärsen och blanda sedan ihop allting. Tillsätt grädde, tomatpure, sambal oelek och vitlök, blanda väl. Smaka av och krydda med cayennepeppar, salt, peppar, och oregano efter smak och låt små puttra lite. Fyll sedan paprikorna med köttfärsblandningen och strö över riven ost. Lägg till sist på locket på paprikan och ställ sedan in paprikorna i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter eller tills osten har smält. 
 
Koka spaghettin enligt anvisningarna, häll av vattnet och häll tillbaka pastan i kastrullen. Ställ pastan på den varma plattan och häll i grädde, parmesan och tomaterna som du finhackat. Krydda med salt och peppar. Vänd försiktigt i pastan så att den blir krämig runt om.
 
Tips: Jag hade även lite riven ost i min köttfärsblandning, det gör allting lite krämigare, smaklig måltid!
 
 
 

Polkabräck

Nu är det hög tid att börja med julgodis och det finns så mycket att göra. Jag har mina favoriter som återkommer och sen provar jag alltid någonting nytt. Här är en nykomling för i år, polkabräck!
 
 
 
Du behöver:
200 gram mörk choklad
200 gram vit choklad
2 dl polkagrisar
 
Gör så här:
Smält den mörka chokladen över vattenbad, bred sedan ut chokladen på en plåt med bakplåtspapper. Ställ kallt och låt stelna. När den mörka chokladen stelnat smälter du den vita chokladen, bred sedan ut den över den mörka chokladen. Krossa sedan polkagrisarna och strö över chokladen, ställ kallt igen. När det stelnat ordentligt bryter du polkabräcket i bitar.
 
 
 
 
 

Guacamole

Guacamole är verkligen jätte gott, så här kommer mitt recept jag vill dela med mig av!
 
 
Du behöver:
två avokado
2 dl cream fraiche
1 vitlöksklyfta
salt 
peppar
 
 
Gör så här:
Gröp ut avokadon och lägg i en bunke, mixa sönder med en stavmixer. Tillsätt cream fraiche salt och peppar, pressa även över en vitlöksklyfta. Blanda allting väl och låt stå kallt ca 30 min innan servering.
 
Tips: Spara gärna kärnorna i avokadon och lägg i din färdiga guacamole, det gör så att den håller den gröna färgen och inte blir mörk.
 

Basilikaglass med jordgubbsröra

Basilikaglass kan låta märkligt första gången du hör det. vadå basilika och glass, kan det verkligen fungera? Det var också min första tanke med idag är jag väldigt glad att jag provade. Det här är en enkel efterätt som är lite annorlunda att bjuda på och du behöver inte göra glassen själv om du inte vill. Här kommer den enklare varianten och mums vad gott det blir!
 
 
 
Du behöver:
Två paket vaniljglass
1 kruka färsk basilika
4 dl jordgubbar
Lite florsocker
 
Gör så här:
Ta bladen från basilikan och lägg i en bunke. Använd en mixerstav och mixa bladen ordentligt. Ta ut glass paketen ut frysen och mixa tillsammans med basilika bladen. Se till att blanda väl men det får inte ta för lång tid så att glassen hinner smälta, då får du ett isigt resultat och det vill du inte! Häll sedan upp glassen i serveringsskålar och ställ dom i frysen.
Ta jordgubbarna och mixa dom till en röra, häll i florsocker efter smak och servera bredvid glassen.
 
Tips:
Spara gärna ett par basilikablad som garnering
 
 
 

Lasagne

 
Du behöver:
20 lasagneplattor
2 msk riven parmesan
1 röd chili
2 msk olivolja
2 normalstora gula lökar
1 halv purjolök
4 vitlöksklyftor
500 gram nötfärs
400 gram krosade tomater
500 gram passerade tomater
1 köttbuljongtärning
3 msk mango chutney
1 1/2 msk oregano
1 msk paprikapulver
2 msk tomatpure
salt
svartpeppar
 
Bechamelsås:
1 msk smör
2 msk mjöl
2 dl mjölk
4 dl creme fraiche
salt
vitpeppar
 
Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 200 grader.
Finhacka chilin och fräs den i olja i en stekpanna. Hacka de gula lökarna, purjolöken och vitlöken fint. När chilin har fräst ca 1 min tillsätt då löken och sänk värmen lite. Tillsätt sedan nötfärsen. När nötfärsen inte är röd längre tillsätter du tomarterna och låt allting koka försiktigt.
Smula ner buljongen och tillsätt mango chutney, oregano, paprikapulver och tomatpure. Smaka av med salt och peppar. Låt allting småkoka.
 
Nu kan du börja med såsen. Låt smöret smälta i en kastrull. Pudra över mjölet och vispa ner mjölken. Tillsätt creme fraiche och när den är varm och såsen är len så smakar du av med salt och peppar.
Varva köttfärsåsen, lasagneplattorna och bechamelsåsen i en ugnsform. Häll ett litet tjockare lager bechamelsås överst och strö över riven parmesan. 
Tillaga mitt i ugnen på 200 grader ca 25-35 minuter.
 
Tips: 
Vill du ha en krämigare lasagne kan du tillsätta lite mjölk längst kanterna på lasagnen innan du ställer den i ugnen. Använd då en kniv och stick längst sidorna på lasagnen för att mjölken ska rinna ner emellan.
 
 
 
 
 
 

Chokladbollar med espresso

Chokladbollar är barnsligt gott, man får aldrig nog! Ett tips är att ha i espresso i bollarna istället för vanligt kaffe, det gör så att chokladsmaken kommer fram mer. Och en annan sak, glöm inte att göra dubbel sats, det finns en stor risk att man lätt tar två :)!
 
 
Du behöver:
100 gram smör
1 dl strösocker
3 dl havregryn
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
2 msk espresso
kokos
 
Gör så här:
Låt smöret bli rumstempererat och blanda det sedan med strösocker så det blir poröst. Tillsätt de andra ingredienserna och blanda ordentligt så det inte finns några smörklumpar kvar. Rulla degen till små bollar som du sedan rullar i kokos. Ställ in i kylskåpet och låt de bli lite kalla.